Kuchnia

Olej lniany - dobroczynne właściwości prozdrowotne

Olej lniany - dobroczynne właściwości prozdrowotne

2023-03-23

Oleje roślinne znane są ze swoich korzystnych właściwości od czasów starożytnych. Jednym z powszechnie dostępnych i bardzo zdrowych jest olej tłoczony z nasion lnu, który znajduje zastosowanie zarówno w diecie, jak i w pielęgnacji skóry i włosów. Korzenie jego wykorzystania sięgają starożytnej Grecji, Rzymu oraz krajów azjatyckich, gdzie wykorzystywano siemię lniane. Olej z lnu był ceniony już w Egipcie, a także przez Słowian. Obecnie wiemy, że jego korzystne właściwości wynikają z unikalnej kompozycji wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, co czyni go wyjątkowym

przeczytaj więcej
Orzechy nerkowca  -  sposób na lepsze zdrowie i samopoczucie

Orzechy nerkowca - sposób na lepsze zdrowie i samopoczucie

2022-07-20

Czy orzechy nerkowca są zdrowe? To pytanie zadaje sobie dużo osób, dlatego zapraszamy do poniższego artykułu, w którym postaramy się Państwu nieco przybliżyć korzyści, jakie niosą ze sobą nerkowce. Orzechy nerkowca to nasiona drzewa nerkowca zachodniego, które rośnie w obszarach tropikalnych Ameryce Południowej, głównie w Brazylii. Drzewa osiąga blisko 8 metrów wysokości. Orzechy swoim kształtem przypominają nerkę, są miękkie i mają lekko słodkawy posmak. Obecnie orzechy nerkowca są jednym z najpopularniejszych i najcenniejszych orzechów na świecie.

przeczytaj więcej
Woda z cytryną  - prosty sposób na odchudzanie i zdrowy organizm!

Woda z cytryną - prosty sposób na odchudzanie i zdrowy organizm!

2022-07-08

W internecie można znaleźć dużo ciekawych informacji na temat zalet regularnego spożywania wody z sokiem z cytryny. Nic w tym dziwnego w końcu ta prosta mikstura ma liczne właściwości korzystne dla naszego organizmu. Najważniejsze z nich znajdą Państwo w poniższym artykule.

przeczytaj więcej
Makaron Shirataki (Konjac) - niskokaloryczny hit!

Makaron Shirataki (Konjac) - niskokaloryczny hit!

2022-07-05

Makaron Shirataki zwany również przez wiele osób makaronem konjac (wym. Kondziak) to azjatycki przysmak produkowany w ponad 97% z wody. Zaledwie kilka procent stanowi mąka wytwarzana z bulwiastego warzywa Amorhphopallus konjac – powszechnie znany jako dziwidło.

przeczytaj więcej
Płatki jaglane. Czy są tak samo zdrowe i wartościowe jak kasza jaglana?

Płatki jaglane. Czy są tak samo zdrowe i wartościowe jak kasza jaglana?

2022-07-05

Płatki jaglane podobnie jak kasza jaglana powstają z prosa. Z tą różnicą, że płatki zostają dodatkowo poddane lekkiej obróbce tzn. parowaniu i zgnieceniu, dzięki czemu można bez wcześniejszej obróbki termicznej.  Są bogatym źródłem witamin i minerałów, które wspierają prawidłową prace organizmu, a w szczególności układu nerwowego.

przeczytaj więcej
Dlaczego warto sięgać po zdrowe produkty spożywcze?

Dlaczego warto sięgać po zdrowe produkty spożywcze?

2022-05-31

Moda na zdrowe odżywianie panuje już od kilku lat. To dobrze, ponieważ sięganie po zdrowe produkty bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Wiele osób dotychczas nie zdawało sobie sprawy z tego, że ich nawyki żywieniowe mogą mieć bardzo zły wpływ na ich zdrowie. 

przeczytaj więcej
Coś na ząb – czyli podróż kulinarna przez Sri Lankę

Coś na ząb – czyli podróż kulinarna przez Sri Lankę

2022-05-19

Podstawowa zasada w tym kraju dotycząca jedzenia jest taka, że będąc tam nie powinniśmy jeść dań zawierających surowe produkty, np. ryby czy mięso. Owoce należy obowiązkowo myć a ponadto obierać ze skórki. Podobnie sprawa wygląda przy spożywaniu mleka, które przed spożyciem należy przegotować lub zaopatrzyć się w takie z kartonika ze sklepu. 

przeczytaj więcej