Samochody dostawcze typu chłodnia

Chłodnie samochodowe są montowane w samochodach ciężarowych. Wydajne agregaty, pozwalają na utrzymywanie niskiej temperatury powietrza przez cały czas trwania transportu. Nowoczesne chłodnie, charakteryzują się tym, że posiadają dokładną, elektroniczną regulację, dzięki czemu kierowca może precyzyjnie manipulować temperaturą, w zależności od potrzeb transportowanego towaru.
Co można transportować?
W samochodach dostawczych, typu chłodnie transportuje się, głównie produkty spożywcze, które mogą ulec szybkiemu zepsuciu się. Zaliczają się do nich warzywa, owoce czy mięso. Transport w chłodniach, jest w ich przypadku, często konieczny aby móc przewieźć towar, ze względu na wymagania sanepidu. Przewóz w odpowiednich chłodniach, umożliwia dostosowanie się do wymogów prawa. W przypadku kontroli inspekcji sanitarnej, przewożone w nieodpowiednich warunkach produkty spożywcze, mogą spowodować nałożenie na przedsiębiorce wysokich grzywien.
Kto potrzebuje chłodni?
Zacznijmy od tego, że do kierowania pojazdami mechanicznym z instalacjami chłodniczymi, nie potrzeba żadnych, dodatkowych uprawnień. Mogą nimi jeździć osoby, posiadające odpowiednią kategorię prawa jazdy, ewentualnie dodatkowe uprawnienia, takie jak kurs na przewóz rzeczy, o ile wymaga tego wożony towar.
Oferta samochodów dostawczych z chłodniami jest skierowana przede wszystkim dla przedsiębiorców, działających w branży spożywczej. Oczywiste jest, że takiej samochodu będzie potrzebowała każda hurtownia mięsa, które wymaga przewożenia w niskich temperaturach. W upalne dni, również warzywa i owoce powinny być przewożone w chłodniach - przynajmniej w optymalnej wersji. Bo w praktyce często są przewożone na zwykłych naczepach. Jednak dla drobnych przedsiębiorców, handlujących w niewielkich sklepikach, straganach bazarowych lub rozwożąc świeże owoce i warzywa po hotelach czy restauracjach, chłodnie będą nieodzowne. Wszak, taki nie wielki klient, w przeciwieństwie do hurtownika, dobrze dogląda towaru, jaki dostaje. Wtedy każdy defekt, który może wyniknąć z niewłaściwego przetrzymywania, może nieść za sobą konsekwencję, odmowy przyjęcia towaru ze względu na słabą jakość.