Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz

Upłynął termin na rejestrację kandydatów na wójtów burmistrzów i prezydentów miast. Każdy z pięciu komitetów wystawiających swoich kandydatów na Radnych Rady Miejskiej w Olkuszu posiada swojego przedstawiciela w wyborach na fotel włodarza „Srebrnego Miasta”. W kilku zdaniach przedstawiłem każdego z nich.

P1110113 - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz

W wyborach do Rady Miejskiej w Olkuszu będziemy mieli do wyboru 5 komitetów wyborczych: KWW Kukiz’15, KWW Odnowa – Kontynuacja, KWW Porozumienie dla Ziemi Olkuskiej, KW Prawo i Sprawiedliwość oraz KWW Roman Piaśnik – Dobry Wybór (kolejność alfabetyczna). Każdy z nich wystawił także swojego kandydata na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz. Znajdują się wśród nich zarówno dobrze już znani lokalni politycy, jak i nowe twarze.

P1110111 - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz

Tą nową twarzą bez wątpienia jest kandydat Kukiz’ 15 Miłosz Pałka. W tym przypadku w wyborach debiutuje bowiem zarówno cały komitet (Ruch Pawła Kukiza jeszcze nigdy nie brał udziału w wyborach samorządowych), jak i sam kandydat. Miłosz Pałka jest dyrektorem małej, rozwijającej się spółki deweloperskiej oraz najmłodszą osobą ubiegającą się o stanowisko burmistrza, mając aktualnie 30 lat. W swojej kampanii zwraca uwagę przede wszystkim na zwiększenie roli mieszkańców w rządzeniu miastem, obniżkę podatków lokalnych oraz demografię „Srebrnego Miasta” w kontekście zatrzymania wyludniania się Gminy Olkusz (według danych GUS do 2030 roku Gmina Olkusz „skurczy się” o 10% mieszkańców – przyp. red.). Naszych czytelników dodatkowo może zainteresować fakt, że Miłosz Pałka jest Redaktorem Naczelnym Kuriera Olkuskiego.

Miłosz - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz
fot. Kandydat KWW Kukiz’ 15 na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz Miłosz Pałka

Kandydatem KWW OdNowa – Kontynuacja jest obecny Sołtys Bogucina Małego Sebastian Tomsia. Pracuje on od 20 lat w sektorze finansowym, aktualnie prowadząc własną kancelarię doradztwa finansowo-gospodarczego. Sam przeżył już 40 wiosen, co plasuje go dokładnie pośrodku grona kandydatów na gospodarza naszego miasta, jeżeli mowa o ich wieku. Na pierwszym miejscu kandydat ten stawia szeroko rozumianą współpracę pomiędzy Gminą Olkusz i sąsiednimi gminami, powiatem i województwem. To właśnie, według Tomsi, przyniesie wymierne korzyści dla mieszkańców, przedsiębiorców oraz inwestorów.

41723136 1523479147797444 5736838609550442496 o - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz
fot. Kandydat KWW OdNowa – Kontynuacja na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz Sebastian Tomsia.

KWW Porozumienie dla Ziemi Olkuskiej również postawiło na Tomsię, ale Grzegorza. 51-latek jest Radnym Rady Miejskiej w Olkuszu obecnej kadencji, podczas której pełnił funkcję Wiceprzewodniczącego. Na co dzień m.in. prowadzi własny zakład produkcyjno-handlowo-usługowy. Grzegorz Tomsia kładzie szczególny nacisk na budowę społeczeństwa obywatelskiego oraz przeciwdziałanie wszelkim formom wykluczenia społecznego. Warto wspomnieć, że komitet „Porozumienia” popierają lokalne struktury Sojuszu Lewicy Demokratycznej oraz Polskiego Stronnictwa Ludowego.

tomsia grzegorz tablo - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz
fot. Kandydat KWW Porozumienie dla Ziemi Olkuskiej na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz Grzegorz Tomsia

Na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz z ramienia KW Prawo i Sprawiedliwość po raz kolejny startuje za to Łukasz Kmita. 32-letni obecny Radny Rady Powiatu Olkuskiego swoich sił próbował również 4 lata temu, jednak przegrał wtedy w II turze z aktualnie urzędującym włodarzem. Od ponad 2 lat jest Dyrektorem krakowskiego oddziału KRUS, a przez lata był również Dyrektorem Biura Poselskiego Jacka Osucha oraz Przewodniczącego Zarządu Związku Komunalnego Gmin „Komunikacja Międzygminna” w Olkuszu. Łukasz Kmita obiecał m.in. mniej liczne klasy w szkołach, więcej miejsc w przedszkolach czy darmową komunikację miejską, basen oraz kino dla młodzieży w wielu szkolnym.

lukasz kmita 600 - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz
fot. Kandydat KW Prawo i Sprawiedliwość na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz Łukasz Kmita

Nikogo chyba nie zaskoczy fakt, że kandydatem KWW Roman Piaśnik – Dobry Wybór jest właśnie Roman Piaśnik. Niczego odkrywczego o najstarszym ze stawki, 69-letnim kandydacie raczej nie da się już powiedzieć, jako że w roli gospodarza naszego miasta mieliśmy okazję obserwować go przez ostatnie 4 lata. W przeciwieństwie do swoich kontrkandydatów, zamiast zmiany oferuje on więc stabilność oraz kontynuację swojego programu, który zaprezentował przy okazji ostatnich wyborów. Aktualny Burmistrz Miasta i Gminy Olkusz zapowiedział, że jeśli wygra, to m.in. zagospodaruje teren byłego dworca PKS, wybuduje nowe miejsca parkingowe oraz uporządkuje reklamy w przestrzeni publicznej.

Piaśnik Roman 806x1024 - Oficjalnie: 5 kandydatów na stanowisko Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz
fot. Kandydat KWW Roman Piaśnik – Dobry Wybór na Burmistrza Miasta i Gminy Olkusz Roman Piaśnik

Mimo, że prawnie dopiero w środę minął termin rejestracji kandydatów na wójtów, burmistrzów i prezydentów miast, to niektórzy z nich już dawno rozpoczęli swoje kampanie wyborcze. Inni zaś poczekali na dopełnienie formalności i dopiero teraz ogłosili swój start w wyborach. Z jednej strony pierwsze rozwiązanie pozwala kandydatom na dłuższe utrwalenie się w świadomości mieszkańców, ale z drugiej niesie za sobą pewne ryzyko. W kuluarach mówi się bowiem, że jeden z kandydatów, którego materiały wyborcze od dawna w dużych ilościach widnieją na mieście, miał niemałe trudności z rejestracją swojej kandydatury, a sztuka ta udała mu się… niedługo przez północą. W przypadku niepowodzenia mielibyśmy więc do czynienia z dość niefrasobliwą sytuacją, gdzie widniejący wszędzie kandydat nie brałby udziału w wyborach. Wygląda więc na to, że we wszystkim warto zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Michał Pasternak

Młody działacz społeczny, interesujący się sprawami lokalnymi ziemi olkuskiej, prawem oraz gospodarką.