Makaron Shirataki (Konjac) - niskokaloryczny hit!

2022-07-05 /722
Makaron Shirataki (Konjac) - niskokaloryczny hit!
źródło: fot. freepik.com

Makaron Shirataki zwany również przez wiele osób makaronem konjac (wym. Kondziak) to azjatycki przysmak produkowany w ponad 97% z wody. Zaledwie kilka procent stanowi mąka wytwarzana z bulwiastego warzywa Amorhphopallus konjac – powszechnie znany jako dziwidło.

Roślina ta pochodzi z terenów południowo-wschodniej Azji i to właśnie tam jest uprawiana. Konjac wydziela bardzo nieprzyjemny zapach przypominający gnijące mięso. Oprócz makaronu Shirataki z mąki tej rośliny produkowany jest także ryż konjac oraz gąbki konjac. Ten prosty skład skradł serce miłośnikom makaronów i uważany jest przez nich za lepszą i zdrowszą alternatywę dla produktów pszennych. Ze względu na dużą zawartość wody, makaron posiada galeretowatą konsystencję.

Jak smakuje makaron Shirataki?

Makaron shirataki jest bezsmakowy, można powiedzieć, że smakuje jak woda. Shirataki łatwo pochłania smaki z przypraw czy tez innych dodatków, dlatego też po wymieszaniu go z dowolną przyprawą lub dodatkiem, potrawa zaczyna smakować jak z tradycyjnym makaronem. 

Makaron Shirataki – dla kogo?

Ogromną zaletą makaronu Shirataki jest jego uniwersalność, dzięki czemu może spożywać go każdy niezależnie od stosowanej diety. Polecany jest wszystkim miłośnikom makaronów, a w szczególności osobom, które są na diecie redukcyjnej, gdyż jest niskokaloryczny. Shirataki to również cenny produkt dla osób nietolerujących gluten czy tez laktozę. Warto podkreślić, że makaron shirataki jest produktem zasadowym, dlatego też zalecany jest osobom, które zmagają się z nadmiernym zakwaszeniem organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że makaron shirataki nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych dla organizmu, dlatego też powinien stanowić dodatek w diecie, a nie być jego podstawą.

Makaron Shirataki – skutki uboczne

W przypadku makaronu shirataki nie stwierdzono żadnych negatywnych skutków ubocznych nawet podczas długotrwałego spożywania. Warto jednak pamiętać, że niska zawartość energetyczna, a co za tym idzie mała ilość węglowodanów, białka, a także witamin i minerałów sprawia, że opieranie diety wyłącznie na makaronie shirataki może powodować niedobór wielu składników odżywczych, a co za tym idzie pogorszenie stanu zdrowia. 

Jak przygotować makaron Shirataki?

Makaron nadaje się praktycznie do każdego przepisu. Jest dziecinnie prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy makaron wypłukać pod ciepła wodą, a następnie gotować lub smażyć przez 2-3 minuty. 

Jak przechowywać makaron Shirataki?

Makaron Shirataki pakowany jest w woreczki, a jego data ważności jest stosunkowo długa bo wynosi – co najmniej 1 rok. Trzeba jednak pamiętać że makaron po otwarciu może być przechowywany w czystej wodzie - maksymalnie przez 2 dni.

Ewa Grzebyk

Ewa Grzebyk