Kuchnia maltańska - prosta i pożywna

2022-05-04 /27
Kuchnia maltańska - prosta i pożywna
źródło: fot. freepik.com

Malta mimo iż od starożytnych czasów była zamieszkiwana przez różne narodowości to posiada własną kuchnię narodową, choć zaglądając do restauracji na wyspie czasem można tego nie zauważyć. W potrawach maltańskich widać wyraźny wpływ z pobliskiej Sycylii czy też Włoch, dostrzec dają się również dalekie echa Afryki.

Maltańskie dania większości turystom kojarzą się z wiejską podłużna bułką, ociekającą oliwą z oliwek i pokrytą pomidorami, z tuńczykiem i sałatką w środku, udekorowaną kaparami. Jednak główne miejsce na maltańskich stołach zajmują pasta i casta pasta, czyli typowe włoskie makarony, oraz różnego rodzaju dania w cieście, które wywodzą się z Włoch. Jednak nie brakuje też wynalazków maltańskich jakim jest np. potrawa timpana czyli makaron, jajko, sos boloński i żółty ser, z kruchym ciastem na wierzchu. To samo danie lecz bez ciasta nazywane jest mqarrun fil-forn, zaś wymieszane z ryżem, a nie z makaronem nosi miano ross fil-forn.

Pierogi, groch a może duszony królik?

W połowie dnia maltańczycy przeważnie jadają pastizzi czyli pyszne pierogi nadziewane serem z dodatkiem szpinaku, bądź też samym szpinakiem. Jednak nie jest to jedyne danie, jakie jest jedzone w połowie dnia bowiem zamiast pierogów można przekąsić duży, mięciutki groch. Jedzenie na Malcie kupowane w głównej mierze jest w okoliczny, przydrożnych butkach. Narodowym Maltańskim daniem jest duszony królik, pieczony lub smażony. Króliki te pochodzą z hodowli bowiem wszystkie dzikie króliki już bardzo dawno temu zostały wybite. Mięso z królika jest delikatne i miękkie, lecz każda porcja zawiera dużą ilość kości, dlatego podczas jedzenia należy szczególnie uważać. W dni świąteczne część restauracji, która w szczególny sposób jest nastawiona na turystów w swojej ofercie proponuje specjalny zestaw fenkata.

Spaghetii z królikiem czy gulasz z królika?

Na samym początku podawane jest spaghetti z króliczym sosem, a następnie gulasz z królika z pieczonymi frytkami lub ziemniakami. Obydwa te dania należy popić obficie miejscowym czerwonym winem. Dla osób lubiących ryb dobrą wiadomością jest to, że jest tam duży wybór, a ryby przeważnie pieczone są na ruszcie choć czasami podaje się je z sosem maltańskim. Sos maltański jest niczym innym jak mocną w smaku mieszaniną pomidorów, kaparów i cebuli. Fani mocnych wyskokowych trunków również znajdą coś dla siebie. I tak o to mamy możliwość skosztowania dwóch najbardziej znanych win na Malcie jakimi są Marsovin i Delicata, które są wyśmienitymi winami lecz dosyć drogimi. Oprócz tych dwóch win jeszcze jedno wino zasługuje na wysokie miano, a mianowicie wino Gozo, które jest czerwonym winem, mocno aromatycznym i wysokoalkoholowym.