Kuchnia brazylijska – mieszanka smaków i aromatów

2022-05-10 /33
Kuchnia brazylijska – mieszanka smaków i aromatów
źródło: fot. freepik.com

Podczas zwiedzania Brazylii nie można zapomnieć o zasmakowaniu typowej brazylijskiej kuchni i jej smacznych potraw. Poszczególne regiony kraju posiadają swoją specyficzną kuchnię, chociaż są rzeczy które są wspólne dla tych regionów. Każdym posiłkiem można się najeść, ponieważ zawsze na talerze są nakładane spore porcje.

Podstawowe dla kuchni brazylijskiej produkty to biały ryż (arkoz), fasola (feijaoczarna), mąka z manioku (farinha), stek (carno), kurczak (frango), ryba (peixe), olej palmowy (dende) oraz bardzo popularne wśród koneserów wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego zastępujące herbatę i wyciśnięte soki z owoców znane u nas pod nazwą yerba mate. Charakterystycznym elementem kuchni brazylijskiej są pikantne sosy. Same potrawy nie są ostre, jednak najostrzejsze są sosy.

Ryby, tropikalne warzywa i owoce podstawą diety

Brazylijczycy spożywają bardzo duże ilości ryb, steków, tropikalnych warzyw oraz owoców. Nieodzowną część prawie każdego dania stanowi ryż, fasola oraz mąka otrzymywana z manioku. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania dań jest ich grillowanie. Wśród mięs do wyboru jest niemal każdy rodzaj od wieprzowiny po drób. Wspaniałego aromatu każdej potrawie mięsnej nadają aromatyczne marynaty. Najbardziej znaną potrawą jest feijoada completa. Jest to potrawa złożona z suszonego mięsa, ogonów wieprzowych, kiełbasy, papryczek, szczypiorku, czosnku oraz fasoli. Najogólniej mówiąc jest to pewien rodzaj gulaszu.

Sopa de palmito, a może Vatapá

Wyśmienitym daniem jest również sopa de palmito, czyli zupa z serc palmowych. Ciekawym i smacznym daniem jest Vatapá. Są to krewetki zmieszane z siekaną rybą, gotowane na oliwie z mlekiem kokosowym. Danie to jak i większość podaje się z ryżem. Wśród potraw regionalnych na uwagę zasługuje churrasco. Jest to przysmak stanu Rio Grande do Sul. Wykonanie polega na tym, iż na ogniu z węgla rozpalanego na świeżym powietrzu piecze się bardzo duże kawałki mięsa. Znakomitym uzupełnieniem mięsa jest sos z kawałków pomidorów oraz siekanej cebuli. Wiele potraw i smaków zostało przywiezionych do Brazylii z innych krajów Ameryki Południowej, a także z Europy, na którą miała wpływ historia kolonizacji.

Kuchnia północno-wschodnia

Na północno-wschodnim wybrzeżu odnaleźć można wpływy afrykańskie. Terytorium Amazonii słynie z potraw rybnych i to tak egzotycznych jak na przykład potrawy z piranii. Po obiedzie podaje się desery, które są zawsze bardzo słodkie. Popularnym jest Cajuzinho. Są to czekoladowe kuleczki z orzeszkami ziemnymi. Drugim równie smacznym jest beijinhos de coco. To bardziej kremowe kulki z wiórkami kokosowymi. Wśród drinków na pierwszym miejscu stawia się caipirinhę. Jest to wódka brazylijska z trzciny cukrowej z dodatkiem lodu i plastrami limonki.

Ewa Grzebyk

Ewa Grzebyk