Coś na ząb – czyli podróż kulinarna przez Sri Lankę

2022-05-19 /35
Coś na ząb – czyli podróż kulinarna przez Sri Lankę
źródło: fot. freepik.com

Podstawowa zasada w tym kraju dotycząca jedzenia jest taka, że będąc tam nie powinniśmy jeść dań zawierających surowe produkty, np. ryby czy mięso. Owoce należy obowiązkowo myć a ponadto obierać ze skórki. Podobnie sprawa wygląda przy spożywaniu mleka, które przed spożyciem należy przegotować lub zaopatrzyć się w takie z kartonika ze sklepu. 

Na początek warto wspomnieć, iż kuchnia Sri Lanki wywodzi się z kuchni Azji Południowej. Sporo w niej wpływów indyjskich jednak ta, jest o wiele bardziej pikantna od indyjskiej za sprawą papryczek, które są hodowane na wyspie.

Najostrzejsza kuchnia na świecie

Do najsłynniejszych należą gatunki takie jak amu miris, kochchi miris i maalu miris. Kuchnia Sri Lanki posiada wpływy kolonialne. Smażone plastry bekonu czy lokalną jajecznicę łączy się z warzywami i przyprawami, tworząc danie o wyjątkowym charakterze. Codziennie spożywa się tam ryż. Podawany jest on w różnych postaciach i na każdą okazję. Je się także jego różne odmiany. Przykładowo ryż perłowy je się tylko przy specjalnych okazjach, natomiast z okazji świąt spożywa się ryż żółty, gotowany na bazie mleka kokosowego i delikatnych przypraw. Na co dzień jedzony jest ryż gruboziarnisty, który wydziela ostry zapach podczas gotowania.

Pikantne curry - potrawa na obiady i kolacje

Ulubioną potrawą na obiady i kolacje jest pikantne curry, którego resztki skwapliwie się gromadzi i przyrządza danie o nazwie koola’ya. Jest to mieszanka resztek z różnych rodzajów curry, które miesza się następnie z ryżem i zazwyczaj formuje się kule, które serwuje się do spożycia. Curry podaje się nie tylko do mięsa, ale również do warzyw i ryb. Wszystkie sosy gotowane są na bazie mleka kokosowego z dodatkiem przypraw. W miejscowościach nadmorskich spożywa się bardzo duże ilości świeżych ryb, krewetek, krabów i homarów. Ryby smaży się i podaje z frytkami i surówką, a curry rybne podaje z ryżem.

Tuńczyk - najpopularniejsza ryba

Typowe dla posiłków na Sri Lance są również słodycze, takie jak ciasteczka z oliwą, ciastka z miodem i kokosem, kulki z sezamem oraz flan kokosowy. Na wyspie rośnie dużo różnych owoców. Można tam jeść mango, ananasy, arbuzy czy papaję. Do owoców lokalnych należą liczi rambuttany. Sri Lanka jest jedną z ojczyzn kawy i herbaty. Spożywa się tam je w bardzo dużych ilościach. Będąc w Unawatunie można nauczyć się przygotowywać własne curry, ugotować kilka potraw, a potem wszystko zjeść na wspólnym posiłku. Poza tradycyjnymi daniami z wyspy można zjeść wegetariańskie standardy kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy śródziemnomorskiej. Warto spróbować dania o nazwie Hopper, które przypomina nasze naleśniki, kokosy i papaję. Warto też spróbować lokalnego piwa a szczególnie polecanym jest Lion.

Ewa Grzebyk

Ewa Grzebyk