Biryani - indyjski klasyk na obiad

2023-04-05 /172
Biryani - indyjski klasyk na obiad

Biryani to aromatyczne danie z ryżu, pochodzące z subkontynentu indyjskiego. Składa się z warstw ryżu, mięsa (najczęściej koziego, baraniny lub drobiu), cebuli i różnych przypraw, takich jak gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon i kmin rzymski. Do biryani dodaje się również często orzechy, rodzynki i szafran, co nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Danie to jest popularne w Indiach, Pakistanie, Bangladeszu i innych krajach regionu.

Składniki

  • 500 g ryżu basmati
  • 500 g mięsa (kurczak, jagnięcina lub wołowina)
  • 2 cebule, pokrojone w plastry
  • 2 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka pasty z chilli
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • garść posiekanej kolendry i mięty

Przygotowanie

  1. Ryż basmati dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie namoczyć w letniej wodzie na około 30 minut. Po namoczeniu, gotować ryż w osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Odsączyć i odstawić na bok.
  2. W dużym rondlu rozgrzać masło klarowane lub olej roślinny, a następnie dodać cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać cynamon, kmin rzymski, imbir, czosnek, kolendrę, kurkumę i pastę z chilli. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć przez 2-3 minuty.
  3. Dodać mięso i smażyć, aż będzie dobrze przypieczone ze wszystkich stron. Dodać pomidory, jogurt i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  4. W dużym garnku lub rondlu, na dnie ułożyć warstwę gotowanego ryżu. Następnie ułożyć warstwę mięsa, a na to kolejną warstwę ryżu. Powtarzać warstwienie, aż skończą się składniki. Na wierzchu ułożyć garść posiekanej kolendry i mięty.
  5. Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż wszystkie smaki się połączą. Biryani można podawać z ulubionym sosem i warzywami.

Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom egzotycznych smaków. Smaczne, aromatyczne i sycące - idealne na specjalne okazje lub na zwykły wieczór

Ewa Grzebyk

Ewa Grzebyk